Waar is het Aircrew Training Center gevestigd?

ATC vliegschool is gevestigd in Nijverdal aan de Jan van Galenlaan 14. Nijverdal ligt in het Oost Nederland, vanaf de A1 gezien aan de andere kant van de Holterberg - Sallandse Heuvelrug. De informatiegesprekken en intakegesprekken zijn in Nijverdal. De vliegopleiding wordt hoofdzakelijk in Frankfurt en Rostock-Laage in Duitsland en in de USA gegeven. De trainingen in Nederland worden in Holten gegeven of op locatie rond Schiphol.

 

Kan ik elk moment met de selectie en de ATC vliegopleiding beginnen?

De selectie kan elk moment gestart worden. Een selectieprocedure is behoorlijk intensief daarom adviseren wij deze goed in te plannen met school, studie en/of examen. De ATC vliegopleiding is gebonden aan een startdatum. De nieuwe klassen starten op 21 augustus en 27 november 2017.

 

Als ik wordt afgewezen tijdens de selectieprocedure, mag ik deze dan nog een keer proberen?

De selectie bij de ATC vliegschool is eenmalig. Omdat tijdens de selectieprocedure gekeken wordt naar al je talenten en capaciteiten adviseren we niet te jong met een selectie te starten. Wij adviseren een minimale leeftijd van 17 jaar.

  

Is een financiering van de opleidingskosten mogelijk zonder een borgstelling?

Een financiering voor de ATC opleidingskosten is mogelijk vanaf augustus 2017. ATC Pilot Finance biedt toekomstige verkeersvliegers de mogelijkheid om de vliegopleiding te financieren, zonder een borgstelling van de ouders. In de Pilot Finance zijn opgenomen de opleidingskosten voor de ATC vliegopleiding, de kosten voor een garantiefonds en een voorschot op de eventuele kosten voor een typebevoegd training voor een luchtvaartmaatschappij. 

 

Hoe lang bestaat de samenwerking tussen Aircrew Training Center en Lufthansa Aviation Training Pilot Academy?

Sinds juni 2013 heeft ATC vliegschool een samenwerking met Lufthansa Aviation Training Pilot Academy. In januari 2017 zijn alle Engelstalige trainingsorganisaties van Lufthansa en Swiss samengevoegd in de European Flight Training. De locatie voor ATC piloten blijft in Frankfurt, Duitsland. De ATPL training en simulator training wordt in Frankfurt geven en de eerste praktijktraining in de USA of Rostock-Laage, Duitsland. Het instrument vliegen en Multi-Engine vliegen wordt vanuit Rostock-Laage gegeven. Daarna volgt de Airline Transition Course bij ATC vliegschool in Holten.

 

De ATC vliegopleiding wordt in het Engels gegeven, ook de Airline Transition Course?

De Airline Transition Course wordt in Holten of op locatie in Nederland en veelal in het Nederlands gegeven. De ATC instructeurs en examinatoren hebben allemaal een Airline achtergrond en de trainingen worden vanuit een Airline methodiek gegeven. Met de Airline Transition Course wordt je voorbereid op een Europees assessment en zullen sommige items in het Engels gegeven worden.

 

De visie van het Aircrew Training Center is dat juniore piloten een brede basis moeten hebben met zoveel mogelijk vliegervaring?

De ATC vliegschool is in 2009 opgericht, net toen de crises in de luchtvaart begon en de luchtvaartmaatschappijen geen juniore piloten aannamen. Onze visie is dat een juniore piloot marketable moet zijn en mogelijk ervaring moet kunnen opdoen voor minimaal 500 vlieguren binnen een luchtvaart environment als co-piloot. Vanaf het begin heeft ATC vliegschool de mogelijkheid gehad ATC piloten een eerste baan aan te bieden bij een luchtvaartmaatschappij, een Cadet Program. De selectie voor de ATC vliegschool was inclusief een interview bij een luchtvaartmaatschappij te Basel, Zwitserland met een baangarantie op naam de student piloot. De TR training was een laatste fase van de ATC vliegopleiding aansluitend kreeg de ATC piloot een contract voor één jaar in dienst van een luchtvaartmaatschappij, inclusief een maandsalaris en per diem. De gehele ATC vliegopleiding met een selfsponsored TR training en de eerste baan als co-piloot in dienst van een luchtvaartmaatschappij werd tot 2016 aangeboden voor 125.000,- EURO.

Sinds 2017 is te merken dat de vraag naar afgestudeerde piloten toeneemt en de aanname condities bij de luchtvaartmaatschappijen verbeteren. De laatste maanden is te zien dat bijvoorbeeld een type bevoegdheid met een bond clausule wordt aangeboden. Beter is ook eerst de baan bij een luchtvaartmaatschappij te bemachtigen alvorens te starten met een TR training. De faciliteiten van Lufthansa Aviation Training is enorm, ATC piloten worden middels een Jet Simulator Training heel goed voorbereid op een type bevoegdheidtraining voor een luchtvaartmaatschappij. Alle Engelstalige trainingsorganisaties van Lufthansa en Swiss zijn per 1 januari 2017 samengevoegd in de European Flight Training. Dientengevolge richt ATC vliegschool sinds januari 2017 zich volledig op de ATC vliegopleiding, de samenwerking met Lufthansa - European Flight Training en de Recruitment Support. 

Met een Familiarization Course wordt de ATC vliegopleiding in Nederland afgerond. De training gaat in op de operationele kant van het vliegen bij een luchtvaartmaatschappij. In deze fase wordt ook met de studentpiloot de mogelijkheden binnen de Lufthansa Group besproken om reden dat ATC piloten voldoen aan de Lufthansa standaards. De studentpiloot geeft uiteindelijk toestemming om de schoolresultaten te delen met een luchtvaartmaatschappij.

Het Aircrew Training Center biedt een EASA-FCL CPL intergrated vliegopleiding aan, inclusief een Jet Simulator Training en een Familiarisation Course voor 88.500,- EURO.

Informatie over vliegscholen in Nederland, het brevet voor een beroepspiloot en de baan in de cockpit is te lezen op: www.pilootwordenjouwtoekomst.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Aircrew Training Center

Opleiding tot verkeersvlieger